Segelbåtar genom tiderna

För den som har ett intresse för segelbåtar kan det vara intressant att få veta lite om hur segelbåtens historia har sett ut. Du kanske även är intresserad av att veta vilken av alla båtar som räknas som den första segelbåten? Sätt på dig dina seglarkläder, ta dig ut med båten och slå dig till ro på en plats som du tycker om - nu ska vi ta dig genom segelbåtens historia!

Image

Den första seglingen

Vi kan inte säkert veta när eller var den första seglingen i världshistorien skedde rum exakt. Den äldsta seglingen som vi människor däremot har kunnat hitta är en segeltur i Kuwait so, ägde rum någonstans mellan år 5000 till 5500 före kristus. Detta alltså långt innan segelbåtar började användas mer regelbundet. Det sägs dock att egyptierna använde sig av segeldukar när de gav sig ut på Medelhavet omkring 3000 år före kristus - vilka som var först vet man alltså inte riktigt.

Image
Image

Snabbaste segelbåten idag

Till skillnad från förr, när det kunde ta flera år att segla från A till B, har vi idag väldigt snabba segelbåtar som vi kan ta oss fram med. Det är till och med på den nivån att världsrekordet för snabbast segelbåt, som hålls av båten Vestas Sailrocket 2, är på hela 65,45 knop, alltså drygt 120 km/h. Dock kan man inte vara mer än en person på denna båt, vilket kanske minskar hela charmen med att segla. För att segla är så mycket mer än att bara glida snabbt fram på vattnet - att segla handlar även om en upplevelse som man gör tillsammans med andra.