Stockholms historia

Image

Något som ofta förknippas med museum är kultur och historia. Många ser museum som ett sätt att visa upp den historia som ett land, en tradition, en tidsperiod eller liknande har för de människor som lever här och nu. På ett museum vill man ofta visa upp vad som har hänt och ge en förklaring till saker och ting för att människor idag ska få en större förståelse varför världen ser ut som den gör nu.

En stad i Sverige som har många museer att besöka är Stockholm. Har du någonting tänkt på vilken historia Stockholm har? Det är kanske inte så många så vet det, men det finns faktiskt en väldigt spännande historia som ligger bakom hur Sveriges huvudstad ser ut idag.

Hur allt började

På 1200-talet började Stockholm som stad ta sin form. Ska man utse en person som skapade Stockholm så är det Birger jarl. År 1523 utsåg Gustav Vasa Stockholm till Sveriges huvudstad, men det var dock först under 1600-talet som Stockholm på riktigt ansågs vara Sveriges huvudstad. Det var också under denna tid som staden började komma till liv. Före 1600-talet bodde kungen på olika ställen i Sverige, men efter detta så bodde kungen bara i Stockholm.

Från början var Stockholm inte större än vad Gamla Stan i Stockholm är idag. Det bodde ungefär sex till sju tusen människor i staden under medeltiden, vilket är stor skillnad mot de drygt en miljon människor som bor där idag. Det finns mycket att undersöka om Stockholms historia och hur det hela ledde till hur staden ser ut idag. För den som är intresserad finns det även många museer att besöka.

Ta med historien hem

Vill du lära dig mer om Stockholms historia utan att behöva gå till ett museum? Eller vill du ta med en del av historien hem? Ja då kan det vara mycket passande för dig att beställa hem olika posters och affischer, exempelvis sådana med motiv över Stockholm eller med olika historiska bilder. Du kan klicka här för att hitta dina favoriter!

Image