Vem kan jobba på ett museum?

Känner du att du skulle vilja jobba på ett museum? Är det något med museum som du lockas av och som du känner att du skulle vilja hålla på med under dina dagar? Om du funderar på att jobba på ett museum kan du behöva en utbildning, och såklart ett intresse för historia. Här får du förslag på olika yrken som kan leda till jobb på museum.

Museitjänsteman

Som museitjänsteman får du ofta jobba med utställningar och allt som hör till. Det kan handla handla om att arbeta med text, bild, gestaltning av ett rum och helhetsbilden av den miljö som du vill få fram med just den utställning du jobbar med. Beroende på vilket museum du jobbar på är arbetsuppgifterna såklart olika men gemensamt för många museitjänsteman är att man jobbar projektbaserat.

Museipedagog

Tycker du om att jobba med människor och samtidigt har ett intresse för museum och historia så kan du bli museipedagog. Då planerar du visningar och fungerar som en guide för besökarna på museet. Du kan även ha ansvar för olika aktiviteter, och oftast får du själv komma med egna idéer där det finns ett stor chans att dina initiativ blir av.

Museiintendent

Du kanske inte har hört talas om museiintendent - det är ett yrke där du är en forskare som försöker hitta ny kunskap utifrån de samlingar som finns på museet. Detta yrke kan även kräva utbildning i pedagogik eller liknande. Många som med denna yrkestitel är anställda som doktorander.